вторник, 6 января 2015 г.

Якби Б.Хмельницький та В.Стус знали ,що сьогодні відбувається в Україні ..?





Шановні колеги та гості  блогу, вітаю Вас зі Святим Вечером  та      Різдвом Христовим! 
 Бажаю Вам родинного тепла, любові, та міцного здоров"я, а найбільше миру та злагоди в країні, родині, на роботі в колі друзів та близьких. Сьогодні кожен з нас заклопотаний по господарству, готується до вечері в родинному колі з традиційною кутею та смачними варениками.Саме в такий святковий вечір в двох українських родинах народилися сини,

 що полишили помітний слід в історії нашого народу,а саме Богдан Хмельницький за старим стилем 27 грудня 1595 року, а за новим стилем  6 січня 1596 року ( як стверджує це  Михайло Максимович) та мій  земляк   поет, дисидент, правозахисник, прозаїк Василь Стус (6 січня 1938 року).   Нелегка  доля випала їм, кожен з них прагнув змінити хід української історії на краще, в міру своїх мрій та поглядів. Якби сьогодні  живий був В.Стус він напевне в перших рядах стояв , на Майдані підчас «Революції гідності». Як склалася б його доля, та творчий шлях ? Якщо ,Ви готові про це поспілкуватися , поділіться своєю думкою в коментарях.  А я спробую припустити,можливі дії Б.Хмельницького на початку ХХІ століття.  Нагадаймо деякі історичні факти ,а саме Б.Хмельницький з 1648-1657 рік  воював з Річчю Посполитою, постійно шукав союзу з Московською державою, вважаючи її  надійним союзником ,підписуючи Березневі статті(1654р.), але  Московська держава нас  дуже швидко зрадила,як і сьогодні до речі , підписавши через 2 роки Віленське перемир’я з Річчю Посполитою,для спільної боротьби проти Швеції. Прожив Б.Хмельницький після цих подій менше року . Не раз  напевне себе він запитував : « Навіщо, погодився на Переяславську раду ,та Березневі статті? Чому , не прислухався до поради І.Богуна не присягати на вірність російському царю.» Напевно не раз за це собі докоряв. Ми його нащадки , нажаль зробили і робимо ті самі помилки. Забуваємо уроки історії. Якби  сьогодні Б.Хмельницький був живий , однозначно більше не довіряв би фальшивим обіцянкам нашого північного сусіда, а шукав  би порозуміння із своїми західними сусідами, як це він зробив в останні місяці свого життя заключивши ,договір з Швецією, та Трансільванією. Звичайно цей союз не приніс бажаної і швидкої перемоги у війні, адже тоді  Швеція та Трансільванія ,це були  слабкі і невеликі держави. Але союз з ними змусив українців зробити певні висновки,а саме Росія нам не надійний союзник, потрібно змінити вектор своєї зовнішньої політики на захід,як це зробив Б.Хмельницький, та І. Мазепа .
 Сьогодні наші західні сусіди ,хоч і значно не збільшили своїх території, але побудували таке суспільство , де довели - справа не в кількості територій  , а в якості життя. І як би росіяни не тішилися фіктивним приєднанням Криму, ( який вони нам до речі у 1954 році передали в честь 300 річчя  Переяславської ради ) все рівно від цього приєднання щасливішими не стали ні українці, ні росіяни  і не кримські татари. Питання  повернення Криму,це питання лише часу, в України не перший раз відбирають території, таким шляхом, але з часом повертають їх  обов’язково назад, а для нас ці незаконні дії Росії, стануть об’єднуючою національною ідеєю ,яка все наше життя змінить на краще. Головне ,щоб кожного українця надихала Віра, Надія і Любов і не лише сьогодні в Святий Вечір, та Різдво Христове а протягом усього життя, щоб ми з радістю говорили: « Я живу в Україні ». А для , того щоб це сталося відповім Вам словами американського президента Д.Кеннеді « Ви не питайте сьогодні ,що для Вас зробила Україна спитайте ,а що Ви зробили, для України» Тож набирайтеся терпіння, віри, вдихніть і вперед до мрій, в щоденній кропіткій праці, кожен на своєму робочому місці,кожен реалізуючи малі та великі проекти,заради загального національного прогресу. Успіху Вам,Нам,Україні.




4 комментария:

  1. Цілком згодна, Лариса Миколаївна з Вашою думкою. Напевне якби Богдан Хмельницький був живий, він ще в 1994 році коли підписувався Будапештський меморандум між Україною, США, Великобританією та Росією "Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням Украї́ни до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї" застеріг би Нас від підписання цього меморандуму, оскільки розумів, що росіяни не вміють дотримуватися умов договору, якщо це заважає їм реалізовувати свої амбіційні плани.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Дякую за коментар.Цікаво те ,що події в історії циклічні, ми має масу прикладів мяко кажучи "не чесного" ставлення Росії до України. Але , що цікаво знову і знову "наступаємо на тіж граблі" Чи не пора робити висновки, та змінювати свої пріорітети

      Удалить
  2. Так, я погоджуюся з Вашою думкою. Цікаву тему для спілкування Ви запропонували, але й непросту. Ми можемо гордитися такими особистостями в нашій історії як В. Стус та Б. Хмельницький. Нам є з кого брати приклад та в кого вчитися. Дай, Боже, щоб на Україні запанував мир! У нас були і є справжні герої. Герої не вмирають!

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Дуже дякую Вам Світлана Миколаївна , за статтю про В.Стуса ,на Вашему блогі, а особливо за вірш.Сьогодні перечитавши його, я відчула , що кожне слово написане майже півстоліття назад ,набуло якогось нового значення, особливого значення для нас всіх , для мене, враховуючи ті події , які відбуваються зараз в Україні. .

      Удалить