пятница, 16 января 2015 г.

Чи відомо Вам , шановні колеги ,що МОНУ захищає свободу педагогічної діяльності вчителя ?

Цікаво чи Вам шановні колеги, донесли адміністрації ваших шкіл інформацію  про Лист МОНУ № 1/9-630 від 5 грудня 2014 року " Про неухильне дотримання принципів гарантування свободи педагогічної діяльності вчителя" Переглянути лист

http://mon.gov.ua/ua/about-ministry/normative/3261-

        Осільки до МОНУ надходять листи , що до переобтяження вчителя веденням непередбачених законом різних звітностей, що відволікають вчителя від його основного обов"язку, надання  якісної освіти, і перетворюють роботу вчителя на рутинну проектно - звітну діяльність , яка доречі щей надмірно контролюється адміністраціями шкіл .Тому , МОНУ прийнало наступні принципи педагогічної свободи діяльності вчителя ,які вимагає МОНУ неухильно дотримуватися адміністраціям шкіл та відділам освіти.
1.Календарне і поурочне планування вчитель може здійснювати у довільній формі у тому числі з використанням друкованих чи електронних джерел. Встановлення адміністраціями будь- яких стандартів чи шаблонів цих планів неприпустимо, також строк їх зберігання встановлюється теж довільно самим вчителем.
2.Створення будь - яких портфоліо, паперових папок при підготовці до чергової атестації вимагати від вчителя є  незаконним.
3 Законодавчі акти , дозволяють вчителю змінювати кількість годин в темі, переносити уроки.Тому будь- який контроль ,що до неухильного дотримання календарного плана, чи підручника є неправомірним.
4. Вибір форм , методів викладання є виключною прерогативою вчителя. Вимоги керівників закладу ,щодо застосування тих чи інших форм роботи чи методів є неправомірними і вчитель незобовязаний виконувати їх.
           Так , цей лист допоможе вчителю, відійти від шаблонів у освітній діяльності і створити свій власний , метод викладання . Єдине , що турбує , щоб не сталося так , що від одного шаблона ми відійшли , розкритикували, а нового власного не створили, чи полінувалися, чи забули, чи несхотіли. Але , за великим рахунком ,цей лист нагадав адміністраціям шкіл ,що права є не тільки у них, у  учнів а і у вчителів і їх треба дотримуватися неухильно всім учасникам навчального процесу.


2 комментария:

  1. Вперше читаю цей документ. Приємно вражений! Гадаю, така свобода дій для вчителя в плані підготовки і ведення своїх уроків неодмінно дасть позитивні результати.

    ОтветитьУдалить
  2. Рада , що змогла донести до Вас цю інформацію, дякую Вам за коментар.

    ОтветитьУдалить